OSM w Piaskach z tytułem Wojewódzkiego Lidera Smaku
Kefir jak dawniej z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach okazał się najlepszym produktem mleczarskim w konkursie Wojewódzki Lider Smaku. Wydarzenie, organizowane już po raz jedenasty przez Regionalną Izbę Gospodarczą skierowane jest do producentów żywności i restauratorów województwa lubelskiego. Najlepsze potrawy i produkty spożywcze zostały nagrodzone certyfikatami.
Kapituła konkursu doceniła nie tylko jego znakomite walory smakowe i prozdrowotne, ale oceniała także pracę i warunki panujące w OSM w Piaskach. Ponadto kryteriom konkursowym poddana została dostępność kefiru dla klientów oraz jego wygląd zewnętrzny, jak również wizerunek produktu w regionie.
Kefir jak dawniej od lat znany jest ze swoich naturalnych właściwości. Napój pomaga regulować przemianę materii, hamuje niepożądane procesy w układzie trawiennym, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi, a jednocześnie rozkłada rakotwórcze związki zanieczyszczające żywność.
Wojewódzki Lider Smaku to inicjatywa, której celem jest wyłonienie i promocja najlepszych pod względem jakości, a przede wszystkim, walorów smakowych wyrobów wytwarzanych
na Lubelszczyźnie. Z roku na rok konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem -
do tegorocznej edycji zgłoszono 19 potraw i produktów. W dotychczasowych edycjach przyznanych zostało blisko 200 wyróżnień. Certyfikaty Wojewódzkiego Lidera Smaku
to prestiżowe wyróżnienie dla zwycięzców, a dla kupujących gwarancja najlepszej jakości
i smaku.